sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Joulukarkit

Tänä vuonna halusin tehdä karkit kavereiden lahjoihin itse. Päädyin lopulta tekemään kahdeksaa erilaista.
Ehdoton uusi suosikkini on tämä manteli-mansikkatoffee, suosittelen kokeilemaan! Ohje taitaa olla Dansukkerin sivuilta.


Manteli-mansikkatoffee
23 x 32 cm:n levy
Ainekset:
4 dl Dansukker Taloussokeria
1 dl Dansukker tummaa siirappia
5 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g valkosuklaata
75 g margariinia tai voita
Pinnalle:
100 g kuivattuja mansikoita
1-2 dl karkeaksi rouhittuja valkoisia manteleita paahdettuna
1. Mittaa sokeri, siirappi ja kerma kattilaan. Anna kiehua tasaisesti poreillen, välillä sekoittaen, 30-45 minuuttia, kunnes seos näyttää paksulta kinuskilta.
2. Siirrä kattila liedeltä, jäähdytä 5 minuuttia ja sekoita pilkottu rasva ja valkosuklaa joukkoon.
3. Kaada seos leivinpaperoituun 23 x 32 cm:n vuokaan ja levitä mansikat ja mantelirouhe päälle kevyesti painaen. Jäähdytä yön yli jääkaapissa.
4. Paloittele terävällä veitsellä ja pakkaa kauniisti.
Säilytä pakatut makeiset jääkaapissa lahjan antamiseen asti.
Säilyvyys jääkaapissa pari viikkoa.
.
Ohjeessa lukee, että kuivattuja mansikoita pitäisi laittaa 100g, mutta itselläni oli 20g:n pussi enkä laittanut edes ihan kaikkia.. Tosin löysin toisesta kaupasta erilaisia kuivattuja mansikoita, jotka olivat isommassa pussissa eivätkä ihan yhtä kuivia. Laitoin myös mantelirouheen sijaan mantelilastuja.

 
Tein myös tavallisia toffeita, suunnilleen tällaisella ohjeella:

3 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl siirappia
1 rkl voita
Mittaa sokeri, kerma ja siirappi kattilaan. Anna kiehua 20 min, kunnes seos on paksuhkoa. Nosta kattila syrjään ja lisää joukkoon nokare voita. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Kaada seos makeisvuokiin ja anna jähmettyä viileässä ja kuivassa paikassa.
Jonain vuonna olen lisännyt tähän ohjeeseen mariannerouhetta sekaan.
 
Rocky roadien ohje on esimerkiksi täällä:
http://tintsa-vanityfair.blogspot.fi/2012/10/rocky-road.html

Kardemummatryffelien ohje on Dansukkerin sivuilta:

Kardemummatryffelit
noin 25 kpl

Ainekset:
1 dl kuohukermaa
2 rkl margariinia
3/4 dl Dansukker Tummaa Muscovadosokeria
175 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
1/2 tl jauhettua kardemummaa
Murra tai hienonna suklaa. Kiehauta margariini, muscovado ja kerma. Lisää kardemumma ja suklaa ja sekoita tasaiseksi seokseksi.
Anna jäähtyä (jääkaapissa) kunnes tryffeliseos on pursotettavaa. Kaada pursotinpussiin ja pursota vuokiin tai pieniin tötteröihin. Säilytä viileässä.

En löytänyt enää blogia, josta olin tämän koneelleni tallentanut, mutta tässä Italialaisten suklaatryffelien ohje:

Italialaiset suklaatryffelit
n.30 kpl

175 g tummaa suklaata pieninä paloina
2 rkl mantelilikööriä (Amaretto)
3 rkl voita
4 rkl tomusokeria
50 g mantelijauhetta
koristeluun tummaa kaakaota tai suklaaraastetta

Sulata tumma suklaa liköörin kanssa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon voi jatkuvasti hämmentäen. Lisää sitten tomusokeri ja mantelijauho. Anna seoksen kiinteytyä hieman jääkaapissa. Muotoile sitten pieniä palloja ja koristele haluamallasi tavalla. Nosta jääkaappiin kylmenemään


Tein myös kolmenlaisia suklaita. Sydänjääpalamuottiin sulatin valkosuklaata jonka joukkoon laitoin kuivattuja vadelmia. Toiset jääpalamuotissa tehdyt suklaat ovat tummaa suklaata, jonka joukkoon lisäsin kuivattuja hedelmiä pieninä kuutioina. Kolmannet ovat myös valkosuklaata (kuvassa), niissä on seassa kuivattuja mansikoita ja sitruunamehua ja ne tein silikonisten muffinivuokien pohjille.

Kaikille lähti suunnilleen samanlainen kokoelma, osalle lasipurkeissa, osalle jo aiemmin postatuissa nuotti-pitsi-pahvirasioissa ja parhaalle ystävälleni tällaisessa pahvisessa sydänrasiassa

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti